WAKACJE - WŁOCHY - Riwiera Adriatycka i nie tylko - relacje.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Kordi
    odpowiedział(a)
    Na koniec jeszcze jeden kamyczek do dyskusji.

Na kempingi "opłaca się" jechać przy wieloosobowej rodzinie, np.: 2+2 lub 2+3 - wtedy cena na osobę nie wychodzi przyzwoicie.
    Co do poza sezonem - należy rozumieć okres np. pierwsze dwa tygodnie wakacji lub ostatnie dwa. Dla przykładu - dwa tygodnie na kempingu Ca' Savio (włochy, adriatyk, wysoki standard, super basen) w namiocie dla 4-5 osobowej rodziny to koszt: ok. .3200 zł za pobyt za rodzinę. W podobnej cenie jest też np. Vigna Sul Mar (Adriatyk) - 3,000 zł lub Rubicon (Rimini) - 3.500 zł czy Park Albatros (toskania) - 3.500. Dodam też, że w przedsprzedaży te kempingi były tańsze o ok. 20-30%. Czasami można złowić "perełkę" np. tydzień w domku w wakacje za ok. 1700 zł (za domek). Ważną zaletą dla mnie jest możliwość spędzenia wakacji na kilku kempingach w ciągu wyjazdu i zobaczenia kilku miejsc - zwykle w trakcie 2 tygodniowego pobytu jesteśmy na 2-3 kempingach.

Ale oczywiście nikt nie zmusza do takiego spędzenia wakacji.

Co do szukania kempingów i informacji - to oczywiście fora internetowe (np. gazeta.pl) i strony operatorów: vacansoleil.pl, selectcamp.pl, selectholidays.pl. Jest jeszcze eurocamp.pl - ale oni sa wyraźnie droźsi w sezonie i nie ma możliwości rezerwacji on-line.

Zostaw komentarz:

• aldam
    odpowiedział(a)
    Poza sezonem to moje dziecko chodzi do szkoly

Kordi,

Gdzies na koncu wszystko kreci sie wokol pieniedzy.
    Jezeli w sezonie polecany tutaj kemping kosztuje 10kzl za 2 tyg. To za te same pieniadze zorganizuje kanary z przelotem i hotelem w opcji hb.

Zgadzam sie ze sposob na spedzenie wakacji swietny jednak ceny juz nie.

Jak szukacie okazji? Temat kempingow jest dla mnie nowy i szczerze mowiac nie wiem gdzie zaczac.

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    Trzeba umieć znaleźć okazję - ja płacę za 14 dni w "sezonie" 24.06 -08.07 na bardzo dobrze wyposażonym campingu +-1760 zł ... wychodzi chyba taniej niż za dzień pobytu nad Bałtykiem.
    Zamieszczone przez Kordi
    Jest to kwestia stylu spędzania wakacji a nie prostych oszczędności.
    zgadzam się! Stać mnie na wynajęcie hotelu czy domku ale wolę campingi z ich domkami/namiotami.
    Zamieszczone przez Kordi
    warto wybierać okresy poza głównym sezonem
    poza sezonem ceny są często "śmieszne" ale ... przeważnie brak jest wtedy animacji :? Jeżeli jednak ktoś lubi jeździć i zwiedzać to zapewne mu to nie będzie przeszkadzało.

Zostaw komentarz:

• Kordi
    odpowiedział(a)
    Kempingi w sezonie nie są tanie. Nawet można powiedzieć, że są droższe od prostych kwater. Należy jednak zauważyć, że kempingi włoskie są na bardzo wysokim poziomie - fajne baseny, infrastruktura sanitarna, restauracje, sklepy itp. Dzieciaki bezpiecznie bawią się na powietrzu. Jest to kwestia stylu spędzania wakacji a nie prostych oszczędności. Niemniej warto wybierać okresy poza głównym sezonem, bo wtedy kempingi są bardzo konkurencyjne cenowo.

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez aldam
    Sprawdziłem cenę na 2 tyg latem w Parku Alpbatros i wychodzi 10kzł.
    dodam tylko że trzeba umieć szukać okazji. Spina Camping Village w Comacchio - za domek/namiot z prysznicem i WC na 10 dni całość 1920 zł w terminie od 27 czerwca. Jak ktoś chce to dam namiary ale tylko na PW ... może jeszcze coś zostało :wink:

Zostaw komentarz:

• aldam
    odpowiedział(a)
    Kampingi dość fajne. Szczególnie jak jedziemy z dzieckiem. Widzę że atrakcji od groma.

Ale...

Sprawdziłem cenę na 2 tyg latem w Parku Alpbatros i wychodzi 10kzł.
    Za tyle mam hotel z wyzywieniem o przyzwoitym standardzie nawet 4*.

Także jaki jest sens brać kamping?

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Kordi
    Camping Vigna Sul Mar - jest ok
    dzięki. To fajnie, że potwierdzasz opinie o tym campingu. Na zwiedzanie miejscowości zbytnio się nie nastawiam (w grę wchodzi tylko słodkie lenistwo) ale zapewne te pobliskie odwiedzę.

Zostaw komentarz:

• Kordi
    odpowiedział(a)
    Camping Vigna Sul Mar - jest ok. Czysty, ładne baseny, ładna plaża. Niedaleko duże centrum handlowe oraz Lidl. Fajne miejsce na wycieczki - można zwiedzić: Ferrarę, Ravennę i chociażby San Marino. Obowiązkowo trzeba zajechać do Comacchio (to tylko kilka kilometrów od kempingu). Ja spędziłem tam wspaniały tydzień w ubiegłym roku.

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    Wakacje 2016 :!:

Rezerwacje dokonane:
    - Camping Europa Cavallino 24.06 -08.07 http://www.campingeuropa.com/en/camping/acquapark.html
    - Camping Vigna Sul Mar 20-30.08 http://www.campingvignasulmar.it/en/photo.php
    Jedziemy na 4 auta (potwierdzone)... choć chętnych było tyle, że musiało by jechać 10 samochodów :shock: ale kto wie... ile będzie docelowo.

Jeżeli ktoś był już w Vigna Sul Mar to proszę o opinie.

Jeśli ktoś się wybiera do Włoch to proszę dopisać termin i miejsce

Zostaw komentarz:

• mac_aaron
    odpowiedział(a)
    Przejechałem ta sama trasa Udine Linz Salzburg i był spokój. W drugą stronę mega korki na autostradach w Italii. To norma, czy zależy od dnia tygodnia? Wracamy w niedzielę.

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez PAOLO ESCO
    wracałem na Salzburg a potem na Linz-Wiedeń i żadnego muslimskiego bydła nie było na autostradach ani przy autostradach - bydło to nawet zbyt delikatne określenie w stosunku do muslimów :zastrzelic
    ciekawe co do przyszłego roku się zmieni :?

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez mac_aaron
    Syryjczyków i innych ciapatków nie ma czasem na granicach?
    wracałem na Salzburg a potem na Linz-Wiedeń i żadnego muslimskiego bydła nie było na autostradach ani przy autostradach - bydło to nawet zbyt delikatne określenie w stosunku do muslimów :zastrzelic

Zostaw komentarz:

• mac_aaron
    odpowiedział(a)
    PAOLO ESCO, tych tam Syryjczyków i innych ciapatków nie ma czasem na granicach? Bo widziałem jakieś durne posty w internecie, że atakują podróżnych itp.

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    fotka z Caorle ... :diabelski_usmiech
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    No się teraz ochłodzisz. :lol:

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    dopiero wróciłem z Włoch, zjarany jak "prosiak" na rożnie - 10 dni pełne Słońca :yay:

Zostaw komentarz:

• sazad
    odpowiedział(a)
    PAOLO ESCO, miałeś rację Park Albatros (San Vincenzo - Toskania) superowy - drzewa piniowe robia fajny klimat, baseny czystem sklep dobrze zapatrzony, fajne animacje dla dzieci i dorosłych i codziennie muzyka na żywo przy barze. Polecam odwiedzić Sienę i San Gimignano.
    Następny tydzień spędzaliśmy w Bella Italia (Peschiera - La Garda), camp dużo starszy, nie tak urokliwy jak Albatros, ale OK.

W przyszłym roku planujemy Camping Norcenni Girasole Club, Toskania, Umbria, Lazio oraz Camping Village Fabulous, Toskania, Umbria, Lazio - jezeli ktoś był to będę wdzięczny za informacje.
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• mac_aaron
    odpowiedział(a)
    12 ok. północy wyjazd do Lignano. Powrót 20 nad ranem.
    Apartament 2 sypialnie i salon z aneksem - 320E.

Zostaw komentarz:

• Kordi
    odpowiedział(a)
    Witam,

1) Co do kosztów wyjazdu, to należy wstępnie założyć: koszty dojazdu - ok. 1000 zł - 1200 zł, wyżywienie - policzyć mniej więcej tak jak w Polsce (kupując w supermarketach i gotując we własnym zakresie), ewentualnie należy rozważyć noclegi tranzytowe (w sumie jedzie się dosyć daleko) - po min. 150 zł / nocleg + Koszty noclegu na miejscu (domek we wrześniu na 2 tygodnie) to ok. 200 zł / dobę. Realnie należy założyć łącznie min. 4000-5000 na rodzinę / 2 tygodnie.
    2) Co do miejsca we Włoszech. Na 1 raz polecam np. 1 tydzień nad Gardą + 1 tydzień w okolicy Wenecji. Co do Gardy - np. Camping Bella Italia lub Europa Silvella, co do okolic Wenecji: Camping Ca'Savio, Camping Sant Angelo, Camping Laguna Village w Caorle, Camping Union Lido. Kempingi rezerwujemy na stronie: www.vacansoleil.pl lub www.selectcamp.pl lub www.eurocamp.pl (należy wybrać najtańszą ofertę, standard jest porównywalny). Zaletą kempingów jest możliwość przemieszczania się w trakcie wyjazdu i zwiedzania nowych miejsc (stąd propozycja 1 tydzień Garda + 1 tydzień Adriatyk).

Pozdrawiam,

Zostaw komentarz:

• bob_best
    odpowiedział(a)
    Czy ktoś z Was może polecić jakiś sprawdzony apartament (chodzi o pokój z aneksem kuchennym - gotowanie dla dziecka) lub kemping (myślimy o domku) dla rodziny 2+1 (dziecko ok. 11 m-cy)? Utrudnieniem jest termin - dojazd na miejsce powiedzmy 21.09 i pobyt ok. 2-2,5 tygodnia. Chcemy coś blisko morza i niedaleko jakiegoś miasta/miasteczka by nie umrzeć z nudów. Nigdy nie byliśmy we Włoszech i nie mamy wielkich preferencji co do regionu - nie chcemy jedynie jechać zbyt daleko na południe (małe dziecię) i chcemy coś nad morzem.

Budżet - ok. 2500zł - czy to wystarczająca kwota czy raczej skromna?

PS. Sorry za pójście na skróty ale nagle diametralnie zmieniły nam się plany wakacyjne (praca ) i musimy podjąć szybko decyzję co robić

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    cdn wakacje Garda

Do zwiedzenia nad Gardą polecam: http://www.italia.travel.pl/atrakcje.html a zwłaszcza proponuję wybrać się do doliny Molina gdzie znajduje się zespół wodospadów - http://www.parcodellecascate.it/ - cena za bilety 5 i 3 euro (duży parking jest bezpłatny, więc nie ma sensu pchać się pod kościół gdzie jest kilka miejsc parkingowych, które są już płatne !) więc koszt nie jest duży za to widoki przepiękne --- > http://www.kutny.pl/index.php/pl/wyp...pady-w-molinie

Polecam też wybrać się do Lazise, pięknego miasteczka otoczonego starym obronnym murem oraz Bardolino z ładną promenadą ciągnącą się wzdłuż jeziora no i oczywiście Malcesine.

[ Dodano: Pon 24 Sie, 15 12:31 ]
    Dziś pakowanie, jutro start - kierunek Caorle, powrót 6 września :P

Ktoś jeszcze się wybiera w tym terminie ? :roll:
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• tomcy
    odpowiedział(a)
    wróciłem z laguna village

- ośrodek OK, dzieci zadowolone, pogoda jak na 14 to 10 dni palmy
    jak przyszło ochłodzenie to woda w basenie była zimna (dla mnie) dzieciakom to nie przeszkadzało, animacje dla dzieciaków plus dyskoteka połączona wraz wielkością kempingu umożliwiało poruszanie się dzieciaków bez asysty rodziców

spotkani Polacy na kampingu byli trochę rozczarowani sanitariatami, że brak trawy w koło namiotów, plażą w porównaniu do innych ośrodków ciągnących się do Wenecji i wkoło - dla nas był to pierwszy raz - zapłaciliśmy frycowe za późne zarezerwowanie pola namiotowego - jak się okazało niewiele więcej byśmy zapłacili za namiot w vacansolei (jeśli ma się szczęście i trafi ofertę)

zdobyliśmy bezcenne doświadczenie np. nie rozpoczynać wakacji w piątek (korek w Wiedniu 8km - nam się udało ale jak wracaliśmy to auta stały w takim korku)

zaskoczony
    - droga brak autostrady pomiędzy Wiedniem i Brnem
    - 25 centów tańsza benzyna w Austrii po za autostradą
    - mocno wiało w Caorle
    - że się wszystko zmieściło w skodilaku namiot 20kg, dwa stoliki krzesełka szafka, lodówka turystyczna itd - ale jak zobaczyłem holendrów z 4 dzieci i 2 razy większym namiotem to stwierdziłem że jeszcze raczkuje.....

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez sazad
    jakieś wskazówki, rady?
    jak chcesz to daj mi na PW telefon to oddzwonię i porozmawiamy :wink:
    Nie wspomnę o tym, że na stronie 12 masz opis mojego pobytu w Park Albatros.

Zostaw komentarz:

• sazad
    odpowiedział(a)
    zapamiętam - jakieś wskazówki, rady? chętnie przyjmę

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez sazad
    EUROCAMP Park Albatros
    byłem tam, będziecie zadowoleni. Zróbcie sobie "wycieczkę" kilka km nad zatokę Barati - śliczne miejsce.

Zostaw komentarz:

Pracuję...